I måndags hade Ekerö bibliotek en workshop med Henrik Widaeus, chef på pedagogiskt centrum i Södertälje. Hela veckan har jag velat skriva om workshopen men inte vetat hur eftersom Henrik förmedlade så mycket intressant och viktigt. Under tre timmar hade han en dialog med oss om samhällets förändringar, kunskapssyn, skola, skolbibliotek, webben, lärande och framtiden. Jag som har lyssnat på Henrik förut tycker alltid att han är kunnig, pedagogisk, nyanserad, lyhörd och inkluderande.
Ett par dagar efter workshopen är det två saker som gjorde störst intryck på mig. Det ena är att jag äntligen förstår lite mer vad ett rhizom är och hur man kan se på kunskap via rhizom. Enligt wikipedia är ett rhizom en speciell typ av rotsystem som finns hos vissa växter till exempel vitsippor.
Jag hittar följande text på webben om fenomenet.”Deleuze och Guttari använder sig av rhizomet som ett generaliserat mönster för organisering av alltifrån rötter och människor till idéer och böcker…Vissa menar att internet kan ses som en rhizomatisk struktur.”
Jag tror att ni själv får läsa mer om vad det innebär eftersom jag ännu inte riktigt kan förklara det men det handlar om att se på kunskap på andra sätt än det som vi vanligen använder.
Den andra saken som gjorde starkt intryck på mig är det projekt kring ”Jorden runt på ett läsår” som pedagogiskt centrum i Södertälje står bakom. Det som gör mig imponerad av projektet är att det genomsyrats av att det är ämnesövergripande, webbaserat och med ett tänk kring lärande med nya sätt att lära, kommunicera, samarbete och som är elevcentrerat. När Henrik berättade om projektet och lät oss bibliotekarier försöka hitta på uppdrag till projektet så fick jag många tankar om hur ett skolbibliotek/skolbibliotekarie skulle kunna vara involverade i detta.
”Projekt Jorden runt på ett läsår är webbaserat och pågår 2010/2011 ”och handlar om att skapa en plattform där barns nyfikenhet inför kunskap kan väckas i kommunikation med andra och förankra kunskapsinhämtningen i verkligheten.” De klasser som vill delta får en egen ningsida och ska hjälpa Daniel att ta sig fram i världen. Han kommer att få olika uppdrag. ”Barnen kommer också att få ta del av mina funderingar kring vacciner, prata om utrotningshotade arter, vad klimathotet innebär och mycket mer…Projektet syftar till att försöka ge barnen och lärarna förutsättningar till att delta i en ansvarsfull pedagogik där uppgifterna som barnen får utmanar dem som grupp att tillsammans genom kommunikation och meningsskapande, tillägna sig kunskap om vår planet.
Pingback: A swedish rhizomatic movement #rhizome | Pelle Pedagog