9 december

Idag är det dags för Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg. Jag köpte boken och den är nu full av understrykningar, av kommentarer i kanten och hundöron. På sidan 11 har jag markerat:

”Det sägs att man dör tre gånger. Min första gång var när mitt hjärta slutade slå under hans händer vid sjön i skogen, den andra gången när det som var kvar av mig sänktes ner i jorden inför Ivan och Raksha vid Bromma kyrka. Den tredje gången blir den sista gången när någon säger mitt namn på jorden. Så jag väntar på att det ska hända.”

SÅ tätt skriven, så tätt historia. Hanna Lager har bloggat om boken och skriver följande om handlingen:

En död kvinna berättar om sitt liv. Först hur hon mördades av en man hon skulle sälja sex till och som styckade henne och la hennes kroppsdelar i resväskor. Sedan berättar hon om sitt liv med missbrukande föräldrar, en bror som gick bort och sin älskade make. Framförallt berättar hon om sina barn som hon varit tvungen att lämna bort. Den första efter några år och den andra vid födseln. Hon älskade dem båda innerligt, men inte tillräckligt mycket för att lägga av med drogerna.

Jag skriver ned en massa teman som jag tycker att den här boken berör; föräldraskap, den mördades berättelse, mördarens historia, den undre världen främst på Malmskillnadsgatan på åttiotalet, systerskap, natur och så alla dessa liknelser/symbolik att tolka.

För mig blir det en berättelse om livet och döden. Om jorden. Om tid. Om kärlek. Bokens första kapitel avslutas med orden: Så kort det var livet. Och i sista kapitlet sista raden står det:  Vad som än händer har det bara gått en sekund av evigheten. Tänker att Stridsberg vill skildra varje enskild människas liv men också hur kort tid på jorden var och en lever.46674527_518550991976593_1092963073959919616_n

Jag hade möjligheten att få ventilera boken med ett gäng andra, det fanns så mycket att säga om den. Jag bär berättelsen inom mig.

P.S så här i efterhand har jag förstått att Sara kanske men bara kanske inspirerats av Catrine de Costa fallet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s