2 december

En av årets läsupplevelse är Tjänarinnans berättelse av M. Atwood. Jag var sen med att titta på TV-serien (The Handmaid’s Tale) men levde med den under våren 2018. Jag blev betagen, förskräckt, berörd och fick ångest. I somras beslöt jag mig för att även läsa boken.

Tjänarinnans berättelse är en dystopi om ett framtida USA där kristna fundamentalister bildat en republik – Gilead. Kvinnor får inte äga någonting och inte läsa någonting. På grund av miljöförstöring är många kvinnor inte fertila. De som är fertila blir tjänarinnor och befruktas av härskarklassens män. För att legitimera detta system refererar samhället till bibelns gestalter Jakob som hade två fruar Rakel och Lea med tillhörande tjänarinnor och deras barn. Huvudpersonen Offred lever med befälhavaren Fred och hans fru. Vi får följa Offreds nuvarande liv och det tidigare liv med sitt barn och man men som under flykten tappar bort varandra.

Jag tror att denna bok kommer att vara den viktigaste jag läst 2018 för att den förändrade mig och satte ord på tankar om framtiden jag kanske tänkt men ändå inte formulerat. Att ingenting förändras snabbt utan att det sker i små steg. Boken förmedlar en ganska mörk känsla men ändå något slags strimmor av ljus då och då. Jag tänkte också mycket på hur historien berättades, vilka tekniker som Atwood använde, kanske för att jag gick en skrivkurs när jag läste berättelsen där vi övade på textsamtal och textläsning som jag kunde tillämpa under min läsning. För den som inte känner sig ha tid att läsa boken vill jag verkligen uppmuntra att se TV-serien. Den följer bokens handling, det fascinerade mig, trodde i min enfald att TV skulle gjort om mycket. Lundströms bokradio har även haft Tjänarinnans berättelse som bokcirkel.

46498306_1300505606782813_4951470476170887168_n.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s