I Leons fotspår

Drygt sex mil från Krakow ligger Auschwitz-Birkenaus koncentrationsläger. Det var höstlovsresans egentliga mål men vi har också turistat i vackra Krakow.

IMG_8699[1].JPG

För min del känns det som att jag förberett mig länge inför detta besök. Egentligen ändå sedan jag som barn upptäckte romaner som skildrar andra världskrigets hemskheter genom barns ögon i böcker såsom Flicka i Sibirien och Kyra och Sjurik – En berättelse från Leningrads belägring som utspelar sig på vintern 1941 i det belägrade Leningrad. Kyra arbetar på sjukhuset när hon en dag på väg hem möter föräldralösa Sjurik. Jag tänker också på Anne Frank och hennes öde och på alla andra som dog i koncentrationslägren.

Genom berättelser har jag tagit del av de grymheter som skedde under andra världskriget. Att få se det i verkligheten gav många eftertankar och mer förståelse. Så många som dog. Så systematiskt organiserat på ett hemskt sätt. Och omänskliga levnadsförhållandena för de som hölls fångna i lägren – tvingade att arbeta, med knapp tillgång till mat och vatten, beordrade att efter tolvtimmars arbetsdag marschera i takt för att få leva en dag till, de som inte klarade av det blev utsorterade och skickade till döden liksom alla andra som mördades.

Innan resan hade vi läst Historien om Leon – Schindlers yngste arbete. Leon, hans syskon och föräldrar lever i en by i Polen. När pappan får jobb i Oskar Schindlers fabrik i Krakow flyttar han dit. Resten av familjen bor kvar i byn men flyttar till Krakow under andra världskriget. Som judar lever de i ständig rädsla och knappa förhållanden i de judiska ghettona. Leon och hans bröder börjar så småningom att arbeta på fabriken men skickas en period till koncentrationsläger, döden är ständigt närvarande i deras liv. Under vår vistelse i Krakow följde vi Leons fotspår som efter andra världskriget och flyttade till USA.

Jag är tacksam att vi gjorde denna resa, att vi försökt ge våra barn en medvetenhet om vad som skedde under andra världskriget. Vi besökte även judiska kyrkogården i Krakow. På Kulturhuset Stockholm pågår just nu utställningen om några som överlevde koncentrationslägren Witnesses.

IMG_8851[1]

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s