En tillbakablick på 2016 genom mina läsupplevelser

img_6506

Sorg, död, vänskap och kärlek.

Årets första dagar och dags att summera 2016 års läsupplevelser. Min slumrande blogg blev platsen för detta.

Under 2016 har jag slarvat med att anteckna de romaner jag läst. När jag nu i efterhand försöker att rekonstruera inser jag att det jag minns är de som på olika sätt lämnat spår och satt avtryck. Och det är ju de läsupplevelserna som kanske är värda att nämna?

Jag inledde året med att läsa Gardet av Staffan Malmberg– något som jag då trodde kunde vara en av årets bästa böcker, kanske till och med den bästa. Så blev det inte men det är definitivt en läsning som lämnat spår. Berättelsen om den föräldralediga Jonas som tillsammans med den föräldralediga mamman Jeanette beslutar sig för att ge repressalier gentemot den motorcyklist som rivstartar bredvid barnvagnen. Med tiden ansluter sig fler till nätverket av vanliga människor som tar hämnd på hänsynslösa motorcyklister och hundägare, buffliga strandkillar, sadistiska dörrvakter och chefer som kasserar in miljonbonusar. Gardet bildas. Men allt går över styr….I dessa tider är innehållet mycket aktuellt och angeläget.

Angeläget fast på andra sätt är Thom Lundbergs roman För vad sorg och smärta. Han skildrar en släktkrönika om resandefolkets historia i Sverige skildrar under 1950-talet. En tid av förföljelse och hets mot resandefolket. Lundberg skriver vissa ord i romanen på  den variant av romani som resandefolket använde. Det är ett intressant grepp och frustrerande att inte riktigt förstå men att långsamt mer och mer komma in i språket och dess betydelser. Själva historien i sig är mörk, förstår inte helt och hållet Lundbergs budskap i boken.

Årets Almapristagare Meg Rosoff har skrivit flera romaner främst för barn och ungdomar. Så har jag det nu handlar vad som händer när ett land drabbas av krig. Huvudpersonen Daisy från USA besöker sina kusiner i England. När deras hus belägras blir de tvungna att dela upp sig och fly. Deras försök, kamp och förmåga att överleva påminner mig om mina egna tankar som barn vad jag skulle göra OM kriget kommer. Rosoffs roman berör vad som är viktigt i tillvaron, att ta hand om varandra och solidaritet. Miljöerna är väl skildrade och har betydelse för handlingen.

En annan roman med miljöbeskrivningar som tillför historien mycket är Min fantastiska väninna av Ferrante. Senvårens sol sken medan jag satt ute och läste romanen som så många talat om. För mig tog det 80 sidor innan jag var fast. Jag hade absolut siktet att läsa de andra delarna tills jag läste en krönika av Jonas Thente efter valet i USA. Hans poäng med artikeln är att belysa att skönlitteraturen enligt honom bland annat borde skildra de omvälvningar som världen just nu går igenom. Jag kan på ett sätt förstå Thentes poäng och tänker att vi som läsare har ett ansvar för vad vi läser och vilka författare. Något som jag tar med mig inför kommande års val av läsning. Så även om Ferrantes roman om vänskap, att bryta sig ur sin klass men ändå alltid vara fast i den och om Neapel är vidunderlig läsning avvaktar jag med att läsa de andra delarna ett tag. Eller så blir det som med Knausgård för mig, att jag nöjer mig med att ha läst 1 ½ bok.

Att vänskap är viktigt visar Malin Lind Lagerlöf i sin berättelse om makens död Dagbok från ditt försvinnande. Vännerna bär henne och barnen det första året efter det att hennes make Daniel tragiskt mist sitt liv. Det som lämnar spår hos mig när jag läst klart är hur hon skildrar resan att ta sig fram i de olika faserna i sorgeprocessen. Det förändrar sig hela tiden vilket inte alltid omgivningen hänger med i. Malin skildrar på ett fint sätt hur hon kommer till någon acceptans om tillvaron. Hennes bok ger mig djupare insikter om sorg när något av de värsta händer.

Jag har under året läst flera böcker som handlar om livskriser, författaren och läkaren Karin Wahlbergs Cancerland – tur och retur tyckte jag mycket om. Hon berättar b.la. om de lärdomar hon får av att som läkare vara en utsatt patient.Niklas Ekdahls självbiografi När jag dog var läsvärd

Årtusendets kärlekssaga av Märta Tikkanen blev en läsupplevelse och som jag även haft möjlighet att prata med andra om. Hennes skildringar av att vara medberoende till en alkoholist är mycket starka. Skulle inte förvåna mig om jag kommer att läsa om denna roman ganska snart. Bokcirkeln i Lundströms bokradio om paret Tikkanen fördjupade min läsning ytterligare liksom samtalet om romanen i min bokcirkel.

Ebba Witt Brattströms försök att  efterlikna Tikkanen i Århundradets kärlekskrig uppskattade jag inte däremot hennes antologi Stå i bredd om  70-talets skönlitteratur. Skilsmässa skildrar också Martina Haag i Det är något som inte stämmer. Den stora behållningen enligt mig är egentligen inte själva historien utan att ramberättelsen utspelar sig i vacker fjällmiljö högt upp i Sverige. Det är i denna miljö som huvudpersonen påbörjar sin läkningsprocess.

Under hösten läste min bokcirkel Elsies Johanssons bok, Riktiga Elsie om henne själv. Den stora behållningen med Elsies är roman är att det är skildring över 1900-talet. Ett sekel då så mycket hänt.  I slutet av romanen blev det lite för mycket av bygdeskildringar då Elsie och hennes kärlek på senare år – Tore reser runt i Uppland och besöker deras barndoms platser. I den tredje romanen av Kristina Sandberg, Liv till varje pris skildras också nittonhundratalet genom hemmafrun Majs liv. Jag uppskattade denna del allra mest av trilogin kanske för att jag genom att lyssna på Kristina delvis vet vad hon vill skildra genom romanerna men också för att det händer mycket i romanen med Maj och hennes familj.

För några år sedan försökte jag läsa Halvbrodern av Lars Saabye Christensen. Den utspelar sig i Norge under 1900-talet. Historien kretsar kring fyra generationer i en familj. Deras livshistoria berättas genom det ena barnen – Barnum Nilsen. Jag läste aldrig klart den tjocka boken, den var för snårig men fängslande. Jag blev därför glad när jag insåg att den blivit TV-serie, raskt slukade jag de åtta delarna och vet nu hur historien hänger ihop. Kan varmt rekommendera den. En annan norrman som jag läst är Roy Jacobsens roman De osynliga. Den utspelar sig på en ö i Nordnorge och är också en nittonhundratalsskildring om en familj. Såg att del 2 kommit, blir fin läsning 2017, främst för romanens naturskildringar.

Årets augustvinnare i kategorin barn-ungdom Tio över ett av Ann-Helen Laestadius är en roman jag verkligen kan rekommendera. Boken handlar om flytten av Kriuna, hur gruvan påverkar staden och dess invånare till exempel genom sprängningarna varje natt klockan tio över ett och om huvudpersonen Majas tankar om plats, identitet och relationer.

Efter att i våras ha sett Springfloden på TV. Ett manus efter Cilla och Rolf Börjlinds roman ville jag läsa de övriga delarna. Att då och då läsa deckare är underhållande och en flykt. Den senaste delen Sov du lille videung tycker jag var den bästa. Den handlade även om romerna och deras situation. Även Tove Alsterdal väver in romer i hennes senaste Vänd dig inte om. Boken utspelar sig i Beckomberga området, är spännande och välskriven.

Jag utser årets seriealbum till Liv Strömqvists senaste Uppgång och fall. Enligt mig hennes skarpaste om samhällsutveckling, politik och om människans ansvar. Jag kan verkligen hålla med om att Liv sysslar med folkbildning. Jag fick ny kunskap och förståelse genom serierna.

Under året har jag och min elvaåring läst flera böcker högt och som vi uppskattat. Vi har läst flera böcker av både Petter Lidbeck och Camilla Lagerqvist. I december läst vi Siri Sponts En förtrollad jul. En bok i 24 kapitel om två syskon och deras föräldrar. Deras tolvåriga kusin är flyende från en krigszon och får flytta in hos familjen. På ett fint sätt lyckas författaren skildra vardag och livets stora frågor. Att få följa kusinens längtan efter att få återse sina föräldrar är en  fin skildring och jag min elvaåring hade många bra samtal om att vara på flykt.

Mer än något annat år känns det som att skönlitterär läsning hjälpt mig genom ett något tungt år. Genom litteraturen har jag bearbetat världsläget, den lite röriga arbetssituationen på grund av en snabb flytt av kontoret och familjelivets- & föräldraskapets glädjeämnen och svårigheter. Att läsa blir ett sätt att hantera livet, få tröst, fly, bearbeta och förstå sig själv och världen. Eller som Femina skriver i artikeln Läs och må bra – stressa av med böcker.

Mitt val av vilken typ av romaner jag väljer att läsa speglas ofta av vad som rör sig inom mig. Att jag läst en hel del om katastrofer och sorg har nog en naturlig förklaring. Och att jag nu inte känner behov av att läsa den typ av romanen utan snarare berättelser som vidgar mina vyer, min förståelse och ger insikter. I min hög av böcker att läsa finns Jamaica Kincaids, En liten plats och Den sårade divan av Karin Johanisson. Men också några deckare och feelgoodromaner. Att ha några böcker på lut är en slags lycka tycker jag. Att få dela med sig av min läsning är också något som ger välbefinnande och att dela läsupplevelser med andra. Få en känsla av sammanhang och uppleva ett VI.  Anne-Marie Körlings  har hittat på ordet Vioismen- det är den rörelse som omfattar VI. Det är alltså allt annat än ensamt. Det är inte DU och det är inte JAG. Det är VI!

Jag hoppas på många samtal om litteratur och läsning 2017. Vilka läsupplevelser har du haft 2016?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s