Några böcker som jag läst i höst

Trots många rapporter, artiklar och publikationer kring bibliotek har jag hunnit med att läsa ett par skönlitterära böcker i höst och eftersom naturen och litteraturen är det som ger mig mest paus är jag glad över när jag får ro & tid att läsa.

Jag tog mig an att läsa Just Kids av Pattie Smith och tycker att den var ganska intressant men för de som var med under slutet på 60-talen så har bokens innehåll säkert ett större värde. Boken handlar om Pattie och hennes liv och som vid den tiden var tätt sammanflätat med Robert Mapplethorne. Resonemang kring konstnärliga uttryck tyckte jag var intressanta, vad är det som gör en konstnär till en konstnär?

Jag är så glad över att jag råkade få den lättlästa versionen av Brott och straff av Dostovjevski och bearbetad av J. Verkmäster i min hand. Äntligen har jag läst och fått grepp om den klassiska historien och jag tycker att Verkmäster lyckas bra i sin tolkning och bearbetning.

Boken Aldrig stanna kvar av Pär Östling lämnar många spår och frågor kvar hos mig. Östling flätar samman olika berättelser men med ett par röda trådar och det handlar så mycket om existentiella frågor i vår globallokala värld. Och kärleken, den komplicerade, vackra, omöjliga och ibland oundvikliga beskriver Pär på ett fint sätt.

Sommarhuset av Ann Fredriksson handlar om tre syskon som förlorar sin mamma. En bitter och segdragen arvstvist tar sin början och syskonrelationer som aldrig varit särskilt bra blir alltmer infekterad. Jag tycker mycket om den här boken och den var lagom lättläst men ändå med ett relevant och viktigt innehåll.

Min mamma är död av Clas Britton anknyter till samma tema eftersom författaren skriver sin historia om saknaden efter hans egen mamma när hon går bort. Boken var ganska tunn och kanske hade jag förväntat mig mer av den här boken. Jag gillar att läsa böcker som berör sådant som vi alla upplever och går igenom i livets olika skeenden men Britton lyckas inte fullt ut att skriva om sin mammas bortgång så att jag tilltalas.

Några böcker som jag inte lyckades ta mig igenom helt och hållet var Knasugårds Min kamp första boken. Alla hyllar ju Knausgård och jag tror att hans böcker är intressanta men jag upplevde den svårläst eftersom den inte är indelad i olika kapitel.

Moderspassionen av Maj-Gull Axelsson hade lagom långa kapitel men jag iddes inte läsa klart boken, gillar Axelssons författarskap mycket men fångades inte av den här historien till 100%. Och jag hyllar friheten att inte läsa klart böcker men försöker oftast läsa 1/3 av boken innan jag ger upp.

Frihet av J. Franzen gillar jag däremot mycket men har ännu inte läst klart den, återkommer med rapport 🙂

Vad läser du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s