Dags att vakna! Om digital delaktighet.

Jag har skrivit ett bloginlägg å mina kollegors vägnar. Eftersom jag inte deltog hela dagen så är mitt inlägg inte heltäckande. Vill också hänvisa till twittertweetsen (#digidel) från dagen som ger analys och reflexioner kring det som sades.

Digital kompetens, digitala medier och digital delaktighet berör oss alla. Det handlar om att kunna betala räkningar på internet, söka information om t.ex. vård och omsorg, söka arbeten, vara informationskompetens, kunna samarbeta via webben, informellt lärande och nätverkande med mera.

För mig blev komplexiteten och hur viktigt digital kompetens är ännu mer påtagligt efter dagens konferens på Folkets hus i Stockholm anordnad av .se, Annika Dopping var moderator.

Johan Ronnestam inledde dagen med att tala om industrisamhällets övergång till ett tjänstesamhälle. Han gav exempel på hur vi allt mer samverkar i en global open sourcemiljö och hur teknologin förändrar allt.

Fredrik Svensson från rektorsakademin talade om utbildning och framtida kompetenser. Han gav exempel på hur vi måste förändra synen på lärandet för att dagens elever ska vara rustade inför framtiden.

Christer Marking och Olle Finndahl gav oss sedan en relevant bild  och statistik av hur det ser ut i Sverige när det gäller digital delaktighet och inom vilka områden.

Genom en paneldebatt med fyra personer från olika verksamheter bland annat Krister Hansson från regionbibliotek Stockholm fick vi ännu mer inblick i hur olika verksamheter försöker överbrygga det digitala klyftorna och där biblioteken har en viktigt roll. Många exempel på värdet av digitalt nyttjande för individen och för samhället framfördes av paneldeltagarna.

I ytterliggare en paneldebatt gav Kristina Alexandersson från .se och Mikael Andersson från Tretton2 insiktsfulla åsikter om hur digital kompetens ska implementeras ännu mer i skolan. Anderssons förslag är att de eldsjälar som finns och som använder it som verktyg i undervisningen ska få ännu mera stöd. Det behövs också signaler från myndigheter och politiker om att ikt är viktigt och bör vara något som skolan satsar ännu mer på. Alexandersson talade om att vi ska omfamna de digitala medierna och stärka lärarna i deras gärningar. Jag tyckte också om att de båda visade på det finns ett stort intresse från många lärare och skolor att ta sig an it men att steget till att använda det i sin undervisning inte förverkligas i så hög grad.

Framtidens samhälle behöver medborgare som har stor digital kompetens. Inte minst eftersom vårt arbetsliv handlar mer och mer om tjänster och den globala konkurrensen är mycket påtaglig. Olika organisationer, bibliotek, skola, föreningar och folkbibildningen kan göra en hel del för att få med alla på tåget. Samverkan är ett viktigt nyckelord! Hur kan du bidra till att höja den digitala delaktigheten och kompetensen?

Annonser

11 thoughts on “Dags att vakna! Om digital delaktighet.

 1. Hej jag följde lite åsikter från dagen via twitter. Där vad en som sade att bara 40% av lärarna kunde tänka sig att använda internet i sin utbildning. Vet du var han fick det från. Var det någon av föreläsarna som sade det eller var det i rapporten. Om du vet något om det, skulle jag uppskatta jätte mycket om du kunde skicka mig en länk eller berätta vem som sade det.
  Mvh Mats

   • Hej! Nej, det var inte jag som sa det 🙂 Även om jag tycker att siffran kan låta rimlig. Men alla minidiskussionerna ligger ute på YouTube, så det går att kolla där. / Hälsningar Mikael

   • Hej, tack. Borde kanske ta bort mitt svar eftersom det framkom att Fredrik Svensson var den som sa detta. Tack också för ett intressant seminarie.

 2. Under #digidel sa Kristina Alexandersson att det är viktigt att skoleleverna också börjar producera för att kunna förstå vad de konsumerar. Först då kan de förstå och ha en sund kritisk hållning till nätets innehåll. På liknande sätt vill jag hävda att som föräldrar är det vår förbannade skyldighet att skaffa Facebook-konto och använda plattformen för att kommunicera, att ha spellistor i YouTube, Spotify osv. Om jag som förälder inte rör mig, kommunicerar och konsumerar (och helst också producerar) i samma miljöer som mina barn kan jag inte heller vara rätt stöd och finnas till hands när de behöver mig. Jag skulle aldrig släppa min 13-åring ensam i New York i tre timmar och säga att här kan du vara – men bara tre timmar för sen är din tid slut…
  Och ändå är det sådana samtal som finns på högstadieskolans klassmöten! Senast i våras var jag med om detta absurda, ett klassmöte i åk. 8 när lärarna och föräldrarna vill ha fram en kollektiv överenskommelse om att begränsa Internetanvändandet bland tonåringarna i klassen! Som om kort tid hindar det farliga att hända? Hinner man inte hitta våld, porr, bli kontaktad av en äldre sexuellt intresserad person, bli kränkt eller själv kränka en kompis, oavsiktligt köpa något bara för att tiden är begränsad?

  Digital delaktighet i skolan handlar om förhållandet mellan
  skolledning – lärare
  lärare- elever
  skolan – hemmet
  eleverna – föräldrarna.

  Det blir aldrig bättre än den svagaste länken, och i vår skola finns det tyvärr bara en stark länk och det är eleverna. Ledningen, lärarna och majoriteten av föräldrarna anser att Internetanvädningen bör begränsas och att det finns så mycket skadligt och dåligt att det är berättigat med kränkande kontroller och absurda begränsningar. Användningen i skolan sträcker sig till att någon enstaka gång per termin använda Wikipedia i ett grupparbete.

  På klassmötet i våras sa en förälder ungefär så här: – Min son får lika lång Internet-tid som han har läst läxorna.
  Nästa familj kontrar med: – Vi har ingen hemdator, det skolarbete som ska göras på dator måste hinnas med i skolan, vi kommer aldrig att skaffa dator i hemmet.

  Jag valde att sitta kvar – tyst – för jag var i djupt chocktillstånd.

  Jag ställde senare en direkt fråga till IT-teknikern på skolan om tillgången till och när elever kan/får använda dator på skolan: ”Vi har 3 st datasalar utspridda på skolan samt datorer i varje klassrum. Användning av datorerna planeras av lärarna beroende på utbildningssyfte”
  Mina ungdomar säger att de sällan eller aldrig får använda skolans datorer, och aldrig för att använda sociala medier utan i så fall för att slå upp något, leta fakta eller renskriva en text.

  På andra klassmöten med liknande innehåll har jag oftast varit ensam eller i sällskap med möjligen ytterligare en enstaka familj som framhållit vikten av att kunna använda dator och Internet fritt utan tidsbegränsningar, och jag har verkligen fått förklara länge hur jag tänker och varit kraftigt ifrågasatt.

  Mina ungdomar har inga begränsningar i vare sig Internettid, filter eller andra tekniska kontrollmekanismer, jag försöker i stället att ”var med dem” utan att för den skull klampa in eller hårdbevaka. När min dotters användarkonto till Facebook och MSN blev kapat av en ex. pojkvän kunde jag både bevittna vad som hände och snabbt hjälpa till att byta lösenord och avsluta de kapade kontotona, ett skeende på högst 10 minuter i realtid. Jag ordnade ett möte mellan min dotter och grabben, med båda mammorna som medlare, jobbigt, men samtidigt en nyttig erfarenhet. Men – det här handlar inte om farorna på Internet specifikt, utan om en ung persons oförmåga att hantera svartsjuka och en annan ung persons naivitet och tillit. Det är misstag som måste göras när man är ung, nu fick det formen av ett kapat konto, för 10 år sedan hade kanske varit något annat, men fortfarande vilda, unga känslor som saknar impulskontroll. Internet ger bara andra möjligheter att vara naiv, missbruka förtroenden och göra misstag, kanske med större konsekvenser, men kärnan är fortfarande att föräldrar måste finnas där och bry sig, kunna förstå, tolka och handla vid rätt tillfällen, visa, förklara och inte hamna i ett tekniskt underläge…

  Jag är så tacksam att jag har alla de här möjligheterna att vara med mina barn även de tider när vi faktiskt inte ses IRL.
  Min 15-åring sa för några dagar sedan
  – Du är värsta stalkern, men jag gillar det! Och så delade hon med sig med en låt som berör henne djupt

 3. Tack Elisabeth för att du delar med dig av dina erfarenheter och kunskaper och jag håller med dig helt och fullt. Den vägen som du går och visar på är det som vi måste göra som föräldrar och skola trots andras åsikter och tankar. Skulle gärna vilja publicera din kommentar som ett eget blogginlägg om jag får:)?

 4. Ping: Det är allas ansvar att vara delaktiga på nätet. | Cecilias tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s