Thentedebatten och digitala klyftor

Den här veckan började intensivt i och med Jonas Thentes artikel i DN med rubriken Ombytta roller som handlade om bibliotek och sociala medier. Jag skrev ett inlägg om ämnet tidigare i veckan. Min första känsla blev att jag kände frustration över att Thente skrivit en så skruvad krönika med ett folkbiblioteksperspektiv. Det kändes helt enkelt onödigt. I efterhand tycker jag att det ledde till intressanta och nyanserade dialoger kring ämnet.

Och så gillar jag Henrik Widaeus inlägg om text, sociala medier och bibliotek. Den ger ytterliggare dimensioner åt debatten.

Några saker som poängterats i efterdebatten är följande:

– Det finns inga motsättningar i att biblioteken använder sociala medier och medier, förmedlar skönlitteratur och har fysiska personer i biblioteket (för de bibliotek som har de inriktningarna läs folkbibliotek)

Olof Sundin skriver så här om ämnet ”Men låt oss slippa onyanserade snedvridna debatter där tryckta medier ställs mot digitala och där all förändring regelbundet identifieras som kommersiell. Komplexa frågor förtjänar komplexa analyser.”

-Sociala medier är bara verktyg, det är budskapen/kommunikation som är det viktigaste. Läs till exempel Birgitta Ohlssons artikel i ämnet

– Siska Humlesjö har aktivt kommenterat blogginlägg i ämnet och hon skriver bland annat ”min teori är att användningen av sociala medier gör den vanliga bibliotekarien mer van vid datorer och det är verkligen till nytta för användaren. Det nog där det finns störst behov av att bibliotekarierna är datorvana så de kan hjälpa till att överbrygga den digitala klyftan. Där och i de utsatta förorterna där människor inte har datorer hemma och måste fylla i väldigt många digitala blanketter.”

Jag tycker att Humlesjös kommentar är mycket relevant och viktig för alla biblioteksmedarbetare. Vi är viktiga för att överbrygga den digitala klyftan och kunskaper om internet/sociala medier etc. är viktigt för våra verksamheter. Att använda sociala medier i verksamheterna leder till ökade kunskaper hos personalen med mera.

Jag kommer att delta på .se Upprop för  digital delaktighet den 25/10 för att få input om om hur biblioteken ännu mer kan överbrygga de digitala klyftorna och att vi bör börja med bibliotekspersonalens kompetens känns relevant. Tack vare den så kallade Thentedebatten blev det en dialog kring många olika saker som berör biblioteksverksamheterna nu och i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s