Thente skapar motsättningar som inte finns. Om bibliotek, böcker och sociala medier

Läser med förvåning Jonas Thentes artikel i Dagens Nyheter om seminariet Sociala medier och bibliotek  som ägde rum på årets bok- och biblioteksmässa och där jag var en av deltagarna i panelen. Jag vill poängtera att jag inte är kritiskt gentemot paneldebatten i sig. Tycker att den var nyanserad och intressant men vi skulle kanske haft en bättre röd tråd mm. Högskolan i Borås återger en bra bild av vad som framkom på seminariet. Jag ställer mig däremot något frågande gentemot Jonas Thentes artikel och vill klargöra mina ståndpunkter.

Thente säger att”Bibliotekarierna snackar hellre Youtube än böcker. Samtidigt knyter nätaktivisterna sina nävar för att försvara biblioteken.”Thentes slutpoäng lyder följande: ”Han (=Rasmus Fleicher) och alla andra riktiga nätaktivister är ju väl medvetna om att internet med alla dess applikationer är en dvärg, som står på en jättes axlar: den mänskliga tankens och kunskapens långa, långa historia.”

Hans poäng är sann och riktig och jag tror att ingen av oss som jobbar på bibliotek motsäger sig det, som Thente säger det behövs ”Riktiga bibliotekarier som kan ge personliga tips om böcker och annan information.”

För mig är bibliotek så mycket mer än att bara vara en mötesplats och en plats för skönlitteratur och böcker. Det finns en mängd olika sorters bibliotek och där böcker inte är i fokus utan lärandet, informationssökningsprocesserna och medier i många olika sorters format.

Webben, sociala medier, web 2.0, internet eller vad vi nu ska kalla det för ger oss verktyg,  information, oändliga kommunikationsmöjligheter och nätverkande. Till exempel för omvärldsbevakning, nätverkande, kunskapsinhämtning, viral marknadsföring, synliggörande, ge instruktioner, vägledning, virtuellt referensarbete, läsfrämjande arbete, tagga lärresurser, tillgängliggöra information och kunskap, kommunicera och inbjuda till delaktighet för bibliotekens användare och erbjuda mobila bibliotekstjänster mm.

Vi ska inte använda sociala medier, internet bara för att. Vi ska som bibliotek ha strategier och policys för hur och varför vi gör vissa saker. Vi ska inte skippa böcker och läsfrämjande arbete. Anna-Stina Axelsson säger så klokt ”Thente skapar motsättningar som inte finns. Om bibliotek, böcker och sociala medier” Tack för att jag får låna dina ord i min rubrik. Vill avsluta med Joakim Jardenbergs (VD på Mindpark.se) ord om att hitta vår plats på nätet.

”Låt tanken få vingar utifrån det vi ser hända runt omkring oss. Kombinera med dina unika förutsättningar….Hur kan ni bli en omistlig del av internet?” http://ow.ly/1RMyC Och för er del (biblioteken) tror jag nyckeln ligger ffa i ordet ”använda”. Principerna för bibliotekens existens ligger så nära det som internet blivit. Jag tror inte ni behöver analysera så mycket, ni har det i ryggmärgen. Gör, testa, experimentera. Och rock on 😉

Cecilia Bengtsson

Annonser

5 thoughts on “Thente skapar motsättningar som inte finns. Om bibliotek, böcker och sociala medier

  1. Ping: Om bibliotek och sociala medier på Bokmässan idag « BiblioBuster

  2. I centrum av det bibliotek jag drömmer om finns texten. Texten per definition skapas i läsakten – en akt som är ett meningsskapande med hjälp av någon form av textartefakt. Gränserna mellan text, ikon, bild, media är redan kända, men låter sig i denna kommentar något slarvigt sammanfattas i begreppet TEXT. Biblioteket blir mötesplatsen där en ökad kvalitet kring detta meningsskapande blir möjlig om, och bara om de som tagit på sig rollen att vara bibliotekarier är medvetna om vad i det gamla och beprövade, som verkligen är värdefullt och hur detta kan användas för att ge sammanhang åt det som är nytt. Detta betyder också att ansvaret att hänga med i det nya (nya genrer, nya ”tesalonger” på nätet, nya aforismformat, nya dialogformer, nya arkiv, nya möten mellan TEXT och läsare) vilar lika tungt på biblioteket. Att ordna och begripliggöra och utifrån en uppsättning transparenta och kända kvalitetskriterier skapa denna biblioteksmötesplats är utmaningen som måste antas om folkbibliotekets upplysnings- och folkbildartanke ska kunna flytta in i samtiden. Att höra människor beskriva Twitter ”som min skattkista och mitt universitet” @ulrikajonson är väl värt att undersöka. Spännande är också att se hur TEXT i dessa sammanhang snarare blir en social väv som pekar mot en muntlig folklig tradition än en TEXT som utgår från den genialiske romantiska författarens stora text (prissatt och paketerad…) De sociala mediernas funktion behöver modellas för att skapa en generation som i demokratisk mening kan LÄSA, och folkbiblioteket och skolan är de givna kandidaterna för uppgiften.

    • Tack Henrik för ditt långa och intressanta svar. Jag håller med dig och gillar att du fördjupar dialogen och pekar på att sociala medier behöver modellas. Och ditt resonemang om textens betydelse är mitt i prick enligt mig. Din kommentar borde du publicera som ett blogginlägg :)!

  3. Ping: jardenberg kommenterar – 28 Sep, 2010 #jjk — jardenberg unedited

  4. Ping: Till Thente-dabatten « Peter Alsbjers blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s