Var får du din kunskap ifrån?

Rubriken har jag lånat från Natur och kulturs monter på årets bok- och biblioteksmässa. På en vägg hade de ställt frågan och lagt fram post-it lappar så att alla som ville kunde fylla på med sina tankar och idéer.

Jag stannade till och läste på lapparna där det stod olika saker. Ganska många hade skrivit att de får sin kunskap från sin mamma, wikipedia, NE.se och böcker och på relativt många stod det bibliotek eller bibblan. Frågan om var vi får våra kunskaper ifrån tänker jag är en stor och vid fråga som inte besvaras på en liten post-it lapp men jag gillade Natur och kulturs initiativ eftersom bok- och biblioteksmässan till så stora delar handlar om kunskap, information och förströelser. Det handlar om källor/litteratur i olika format, digitala och tryckta i en enda skön blandning. Biblioteken är en av de som förmedlar och tillhandahåller information, kunskap och litteratur.

Men vad är egentligen kunskap? Jag hade möjlighet att få lyssna på Peter Gärdenfors. Han är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Under ett seminarium talade Gärdenfors om drivkrafterna att lära, var lärandet sker och hur. Gärdenfors stolpade upp tre saker som motiverar oss att lära.

1. Nyfikenheten ska hållas vid liv och genom människors egen drivkraft får vi motivation.

2. Människors kan själv känsla är viktig – att det finns en känsla av kompetens.

3. Och att det finns möjlighet till kontroll över sitt eget lärande.

Gärdenfors talade även om att vi lär av varandra och i samspel. Det är viktigt att ta vara på ömsesidigheten. Han talade också om kraften i berättandet och berättelser och att våra hjärnor och minnet är gjorda för berättelsens struktur – lärare som är goda berättare förmedlar kunskaper och information som eleverna minns.

Det är skillnad mellan kunskap som enligt Gärdenfors handlar om att kunna fakta medan förståelse handlar om att se sammanhang och mönster. Ha kunskap och tillämpa den. Vad tänker du om var du få din kunskap ifrån och vad är kunskap för dig?

Jag tänker att lärandet sker överallt, det är lustfyllt, forsar fram och det är bara att ta för sig. Jag får kunskap ifrån många olika håll men mest genom samtal med olika människor.

Peter Gärdenfors     Fotograf: Cecilia Bengtsson
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s