Att reflektera i arbetet och att implementera forskningsresultat i det vardagliga arbetet.

Över en ensam lunchsushi läser jag en intervju med forskningsstrategen Cristina Robertson i Lärarnas nyheter. http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2010/06/09/vill-lara-larare-analysera-sjalva Artikeln innehåller många viktiga aspekter av yrkesutveckling och i det här fallet lärares. En viktig aspekt på kompetensutveckling är att fundera över sitt eget lärande och att analysera sig själva mm. Som så ofta kan jag översätta budskapen till att gälla även för bibliotekarier. Robertson pekar på vikten av att:

”kunna använda strategier hämtade från forskningen för att förbättra sitt arbete… Lärare behöver utveckla ett språk för sin tysta kunskap. De behöver teorier för att kunna tänka bättre om sin praktik. Och de behöver redskap och modeller för att bland annat kunna lära sig systematiskt av sina erfarenheter, reflektera tillsammans med andra och följa upp och utvärdera sitt arbete för att förbättra det.

Jag vill tro att detta är mycket väsentligt även för bibliotekarier och bibliotek, för verksamhetsutveckling och förbättrade resultat. 

Regionbibliotek Stockholm och utvecklingsledaren Malin Ögland har tillsammans med ett par andra drivit Defintly Maybe – eller Do the right thing. En kurs som strävar efter att ett professionellt förhållningssätt och utveckla deltagarens strategiska kompetens. http://www.regionbiblioteket.se/upload/regionbiblioteket/definitely/definitely%20maybe%202010.pdf :

Även Kristina Alexanderson skriver om lärares lärande ”Lärarna behöver kompetensutveckling om den egna kompetensutvecklingen.” http://www.kristinaalexanderson.se/?p=3077 

I sommar ska jag ägna mig åt att reflektera kring hur jag tillsammans med mitt nätverk av skolbibliotekarier systematiskt kan reflektera, använda befintlig forskning och lära om hur vi lär. Kanske starta en tidskriftsklubb, twinningprojekt eller auskultation!?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s