Think out of the box – skolbibliotek 3.0?

Hur nå skol/skolbiblioteksutveckling med lärandet i fokus?

Som skolbibliotekssamordnare har jag tänkt extra mycket kring utveckling, framtid och samverkan för skolbibliotek det senaste året. En person som varit betydelsefull för mig i jakten på framtidens skolbibliotek är Fredrik Ernerot, skolbibliotekarie och ordförande för skolbibliotek väst. Häromdagen hade Ekerö skolbibliotek äran att få besök av honom. Som en utgångspunkt för att prata framtida skolbibliotek gjorde Fredrik en analys och genomgång av NSG:s kunskapsöversikt om skolbibliotek. Det är Jenny Henning Ingmarsson som kartlagt vad som i Sverige finns beskrivet och forskat om elevernas skolarbete som det visar sig i skolbiblioteket.  http://www.skolbiblioteksgruppen.se/pdf/kunskapsoversikt.pdf Studien pekar på att vissa områden som skolbiblioteken kan utveckla. Det handlar bl.a. om samverkan, integrera IKT ännu mer i undervisningen och hitta nya metoder och sätt att lässtimulera och reflektera kring läsupplevelser. Kunskapsöversikten pekar också på att det behövs en gemensam pedagogisk idé för skolbiblioteket och att den är framtagen i samspel mellan skola och skolbiblioteket.

Men hur utveckla och förbättra dessa områden?

Utveckling handlar ju ofta om processer. Att förändra arbetssätt, förhållningssätt och våga prova på nya saker. Därtill kommer utveckling i form av att förändra lokalens utseende och funktioner, mediebestånd och så vidare. Jag tror att det går att komma långt i ett förändringsarbete genom att tänka nytt och tänka om och det behöver inte kosta något nämnvärt förutom arbetstid etc. Kunskapsöversikten om skolbibliotek är bra att ha som utgångspunkt eftersom den visar på de tendenser som finns och som vi bör bemöta.

Ett annat nätverk som betytt en del för mig och mitt tankearbete kring skolbiblioteksutveckling är skolbibliotek 3.0 http://bibliotek30.ning.com/Om drygt en vecka möts vi för en andra workshop och inför den läser jag en kommentar på twitter som Henrik Wideus förmedlar. I tweeten skriver han ”hur triggar vi igång lite mer divergent tänkande kring ett skolbibliotek?”

Spännande tänker jag, han tar mitt tänk ett snäpp vidare. Det är ju faktiskt så att allt är möjligt och så länge vi samspelar med skolan och eleverna så har ju skolbibliotek så många möjligheter som vi inte alltid ser eller tar tillvara på. Det gäller att hela tiden ha det viktigaste i fokus men vägarna dit är många och kan se olika ut.

Jag ser framemot att få fortsätta tänka och visionära om framtidens skolbibliotek tillsammans med andra. Att använda sig av den befintliga forskningen som finns och därtill våga tänka utanför boxen vill jag tro kan leda till skolbiblioteksutveckling! Vad tror du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s