Läsplattans framtid eller läsningens framtid?

Läsplattan framtid och möjligheter har varit det stora samtalsämnet i biblioteks- och bokvärlden den senaste tiden. Såväl senaste numret av Framsidan, http://www.framsidan.net/senaste-numret/ Biblioteksbladets http://www.biblioteksforeningen.org/bbl/index.html och dagens nummer av Dagens nyheters boklördag granskar det nya fenomenet och visar att tekniken kan få genomgripande konsekvenser, inte minst för biblioteken. Jag läser de som skrivs om läsvanor, läsplattor och dylikt och reflekterar. Johan Svedjedal skriver i DN.

”Gamla medier dödas sällan av nya, utan hittar oftast sätt samexistera eller gå in i symbios.”

Jag tror precis som Johan att medier samexisterar och visst är de viktigt att reflektera över mediesamhällets tekniska förvandling. Att som bibliotek reflektera över förändringarna och hänga med i utvecklingen. Köpa in läsplattor och låna ut, pröva och utvärdera osv. För mig blir dock det ännu mer intressanta frågan hur samhället och människors läsvanor förändras. För det är helt klart så att läsning innebär så mycket mer än att bara läsa text i en bok eller på en läsplatta. Formen i sig är inte så viktig. En bra berättelse överlever och den kan vara textbaserad eller bild, ljud eller animerad osv. Jag efterlyser därför en större debatt om läsningens betydelse och ändrade läsvanor. Bland pedagoger, specialpedagoger osv. hittar jag debatterna och tänket kring läsning och dess framtid. Vikten av att reflektera kring det lästa, vidgade textbegreppet, den interaktiva läsningen och läsningens alla mekanismer. I en artikel i Framsidan reflekterar också Erik Peurell, verksam på Statens kulturråd kring de förändrade läsvanorna. I mitt tycke den mest intressanta artikeln i numret.

På utmärkta bloggen Ömsesidig förståelse gör Per Johansson viktiga och intressanta iakttagelser kring den förändrade läsningen. Bok kontra att läsa på skärm och kopplat till böckernas status mm. http://infontology.typepad.com/omsesid/2010/04/biblioteksideologi-i-ett-digitaliserat-samh%C3%A4lle-del-5.html#comments

Visserligen har bibliotek, skola och bokförlag olika roller kring böcker, läsning och så vidare. Ändå så känner jag att det främsta fokuset måste ju ändå vara läsningens betydelse och framtid och inte tekniken i sig. Eller tänker jag fel?

Så många bokstäver, så lite att säga... by Sjumilakliv

Se hur dessa små svarta symboler som vi kallar bokstäver lämnar sidorna och sätter avtryck i själen. Olivia Bergdahl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s