Tankar kring framtida skolbibliotek 3.0

Idag har jag deltagit på en mycket intressant workshop om skolbibliotek 3.0 www.bibliotek30.ning.com på pedagogiskt centrum i Södertälje. Det var omtumlande, spännande och intressant att få delta. Innan workshopen skrev jag ned mina reflexioner kring framtida skolbibliotek, här är den texten. Jag kommer att göra blogginlägg även om innehållet från dagen, återkommer!

Här kommer några av mina tankar om framtida skolbibliotek (och framtiden börjar nu!) Ett modernt skolbibliotek är en del av elevernas lärandeprocesser. En mötesplats för kunskap, kanskap och för att presentera, kommunicera och medverka till att producera information och kunskap. Medierna är förvisso en del av ett skolbibliotek, en samling av virtuella och fysiska material i olika format och som skolbibliotekarier har kompetens och förmåga att tillsammans med eleverna vaska fram. Och i de flesta fall är vi även bra på att tipsa om skönlitterära böcker. Jag tycker att det är en viktig funktion som skolbibliotekarier i framtiden bör värna om. Att tillsammans med andra vuxna guida elever in i texternas värld, oavsett i vilket format det presenteras eller eleven själv väljer. Men det är bara en liten del av skolbiblioteksverksamheten.

Jag tror att många skolbibliotek idag har en bra grundverksamhet, en kärna som fortfarande bör vara grundstommen. Därtill bör vi ta kliven att använda olika sociala medier och webbben för kommunikation, samverkan, kunskapande, informationsåtervinning/informationsskapande, presentationer och allt därtill som erbjuds och finns. Samspelen mellan ett bibliotek och dess användare ska vara tätt och ett givande och tagande från båda hållen! Ett skolbiblioteks verksamhet ska gå hand i hand med skolans undervisning, mål och lärandeprocesser men kan också vara en frizon för eleverna där deras egna intressen och viljor får utlopp. Att vara en plats för kreativitet och skapande! Jag tror att framtidens skolbibliotek/bibliotek får ännu viktigare funktioner av att vara en fysisk mötesplats för olika ändamål.  

Så vad är nyckelorden för att möta framtiden enligt mig? Här kommer några tankar:

– Att skolbiblioteken vågar, känner mandat och status att vara en viktig plats i skolan.

–  Att det är en fysisk och virtuell mötesplats och skattkista.

 – Samverkan och nätverkande med olika grupper, proffessioner är väl utvecklat.

– Medierna är i olika format såväl fysiska, strömmande och webbaserade MEN det viktigaste i ett skolbibliotek är kompetent personal. Kompetent personal som skapar relationer till eleverna, bekräftar och coachar elverna i deras lärande, utveckling och identitetsskapande!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s